overvol huis versus leeg kantoor

Gepubliceerd op 13 januari 2021 om 15:54

Sinds het begin van de coronacrisis zijn we meer dan ooit aangewezen op onze communicatievaardigheden. Het contact is veranderd, met onze huisgenoten, die we nu veel vaker zien dan voorheen, én met onze familie, vrienden, collega’s en werkrelaties waarmee we nu juist een afstandsrelatie hebben. Er wordt hierdoor veel van ons gevraagd.

 

thuis op elkaars lip

Thuis is het overvol geworden. Was het eerst vooral de plek voor ontspanning, nu moet er ook gewerkt worden én moeten er kinderen geholpen worden. Hierdoor moet je regelmatig met elkaar onderhandelen: "wie doet wat en waar en wanneer?" Dat geeft veel gedoe. Daar komt bij dat we thuis opeens 24/7 met elkaar te maken hebben. We horen en zien alles van elkaar, ook de minder leuke kanten en ook elkaars werkgedoe. Kortom, we krijgen heel veel voor onze kiezen, waardoor we ons overbelast gaan voelen. Het is daarom heel belangrijk dat we bewust ruimte en tijd voor onszelf opvragen, want dat is niet meer vanzelfsprekend. Maar hoe doe je dat als je al het gevoel hebt dat je zoveel moet doen en nergens naartoe kunt? 

 

Deze enorme druk die er nu op ieder gezinsleven rust is nieuw. We kunnen de omstandigheden niet veranderen en moeten volhouden tot… ja, tot wanneer? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat het thuis mis gaat? Hoe zorgen we voor een goede balans tussen werk en privé? Hoe brengen we het plezier en de ontspanning weer ons huis in? En hoe de liefde?

 

collega’s, vrienden en familie op afstand

Zitten we thuis op elkaars lip, collega's, vrienden en familie zijn nu allemaal opeens heel ver weg. Alle vanzelfsprekendheid in het contact is weg. Alles wat we konden en mochten doen samen is weggevallen. We moeten het doen met (beeld-)bellen, met zwaaien, met het aflezen van gezichten die zijn bedekt met mondkapjes. Het is ongelooflijk veel ingewikkelder geworden om in deze situaties het contact hecht te houden. Je mist de aanwezigheid van de ander, het gemak waarmee je iets kunt bespreken als je samen bent, de nabijheid die praten makkelijker maakt, de fysieke aanrakingen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal, maar ook de rust in een gesprek omdat je nu eenmaal niet zo gauw stiltes laat vallen als je met elkaar aan het beeldbellen bent. Hoe voorkom je dat je je alleen gaat voelen, dat je contacten verwateren? Hoe zorg je ervoor dat je blijft voelen dat je deel uitmaakt van een sociale groep die verder reikt dan de muren van je eigen huis?

 

Goed communiceren is het antwoord. Ja, we hebben allemaal geleerd om te praten, maar nee, we hebben niet allemaal geleerd wat het effect is van de woorden die we gebruiken. We zijn ons vaak niet bewust van de invloed van onze woorden, maar ik kan je zeggen: die invloed is groot. Je kunt jezelf en je relaties maken en breken met woorden. Dat wat je zegt, bepaalt hoe jij je voelt. Dat wat je niet zegt overigens ook. Om je goed te voelen over jezelf en over anderen is het noodzakelijk dat jij kunt zeggen wat je voelt, wat je denkt en wat je nodig hebt. Zonder schaamte en zonder schuldgevoel. Zonder angst ook. En zonder er een wedstrijd van te maken of anderen of jezelf te kwetsen.

 

Goed contact met zowel je huisgenoten als met je collega's, vrienden en familie op afstand hou je, als je op een eerlijke, heldere en respectvolle manier kunnen vertellen wat je wilt. Hierdoor voel jij je goed over jezelf, maar laat je ook anderen zich goed voelen over zichzelf. Of je het nou met elkaar eens bent of niet, je relaties worden hechter. Met verbindende communicatie leer je te luisteren naar de essentie, je leert de woorden achter de woorden kennen, waardoor misverstanden op een makkelijke manier opgelost worden en er zoveel meer ruimte overblijft voor genieten, voor plezier, voor het fijn hebben samen!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.